Padel

Wat is Padel

Padelrackets

MATERIALEN PADELRACKET

Een padelracket lijkt qua uiterlijk erg veel op een racket waarmee je beachtennis speelt maar dat is het zeker niet. Padelrackets worden gemaakt van graphite, fiberglass, kevlar, titanium en carbon. Vooral die laatste is erg belangrijk. Carbon is van nature een licht materiaal wat uitermate geschikt is voor de fabricage van padelrackets. De juiste combinatie van materialen zorgt ervoor dat trillingen uit het racket tot een minimum beperkt blijven. Tevens hebben de materialen ook veel invloed op de stijfheid van het racket. Hoe stijver het racket, hoe meer controle. Zachtere rackets zijn comfortabeler en bieden over het algemeen wat meer power.

AFMETINGEN PADELRACKET

De dikte van een padelracket bepaalt in grote mate hoe stabiel het racket is. De verschillende merken maken dan eigenlijk ook alleen nog maar rackets met een blad van 38 millimeter dik. Dit is de maximale dikte van een padelracket. Naast een maximale dikte hebben padelrackets ook een maximale breedte en lengte. Hoe breder het racket, hoe krachtiger en groter de sweetspot. Hoe langer het racket, hoe meer power. Het racket wordt echter wel wat minder wendbaar. Een padelracket heeft een maximale breedte van 26 centimeter en een maximale lengte van 455 millimeter.

GEWICHT PADELRACKET

Lichtere rackets zijn wendbaarder dan zware padelrackets. Zware padelrackets bieden de speler echter meer power. Het is dus erg belangrijk om een goede afweging te maken wat betreft het gewicht van je racket. De meeste rackets zijn tussen de 340 en 390 gram. Junior rackets vormen hier uiteraard een uitzondering op.

BLADVORM PADELRACKET

Doe je voordeel met de juiste vorm

Rond, druppelvormig of diamantvormig, dat zijn de 3 keuzes die je kan maken wat de vorm van je racket betreft. Beginners starten best met een rond racket. De sweet spot is hier relatief groot en bevindt zich in het midden. Een traanvormig racket is geschikt voor medium tot gevorderde spelers. De sweet spot zit in dat geval behoorlijk hoog. Als aanvallende speler met harde slagen is dit volledig je ding. Ben je een gevorderde padel speler, kies dan voor een diamantvormig padel racket. De sweet spot zit dan hoger en laat toe om gemakkelijker hard te slaan op de bal

Misschien wel de belangrijkste eigenschap van het padelracket; de vorm.
In de basis onderscheiden we 2 vormen van elkaar: rond en druppel.

Een druppelvormig racket is meestal topzwaar, waarmee bedoelt wordt dat het gewicht vooral bovenin het racket zit. Dit zorgt ervoor dat het racket makkelijker versnelt wat de speler extra power geeft. Perfect voor de aanvallende speler met harde slagen.

De technische spelers kiezen vaak voor een rond blad. Het ronde blad heeft een grote sweetspot en het balanspunt van het racket ligt wat neutraler. Dat wil zeggen dat het gewicht beter verdeeld is dan bij een druppelvormig blad. Doordat dit racket zeer wendbaar is en een grote sweetspot heeft wordt deze vooral gebruikt door technische spelers.

De spelregels van padel

De padelbaan & padelkooi

Padel speel je 2 tegen 2. Een padel baan is 20 meter lang en 10 meter breed. De padel kooi is aan de achterkant (glas en hekwerk) 4 meter hoog en aan de zijkant 3 meter hoog.

Scoreverloop
Het scoreverloop (of puntentelling) bij padel is precies hetzelfde als bij tennis. Padel wedstrijden zijn “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil.

Opslag
De opslag moet onderhands worden geslagen. Er wordt altijd, net als bij tennis, diagonaal opgeslagen. Voordat de bal wordt opgeslagen moet deze eerst met een stuit de grond raken achter de eigen service lijn. Verder geldt dat de bal tijdens de opslag onder of ter hoogte van de heupen geslagen moet worden.
De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (=foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop
Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt.
De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is, mag de bal buiten de padelkooi alsnog worden terug geslagen naar het speelveld van de tegenpartij (over het hekwerk of wand of door de ingang van de kooi). Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.